Ida-Lovisa Rudolfsson - BACKDROP

Är verksam som textilkonstnär, medverkar i utställningen BACKDROP

Ida-Lovisa Rudolfsson (f.1979) är verksam som textilkonstnär. Hon bor och arbetar i Sesterviken i Svanesund på Orust. Ida-Lovisa Rudolfsson är utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg och tog en masterexamen i Textilkonst 2010. Sedan dess har hon producerat och deltagit i flertalet utställningar både i Sverige och internationellt. Ida-Lovisa Rudolfsson har mottagit flera stora stipendier, bland dem Stena Stiftelsens Kulturstipendium och Konstnärsnämndens 5-åriga arbetsstipendium. Hon finns representerad på Nationalmuseet, Röhsska museet och flera offentliga och privata samlingar.

I Ida-Lovisa Rudolfssons arbete är det narrativa centralt och det är med stygn hon berättar.

”I min bildvärld befinner jag mig ofta mitt i det tillsynes vardagliga. För där jag är, där är också mitt arbete. Jag försöker se det alldagliga med häpnad och är en notorisk samlare – av ord, minnen, överhörda samtal, brottstycken från det alltid påslagna p1, människoöden, en tall som kroknat av vinden och en sorgsen färg på havet. Det stora och det lilla, allt och inget. Det lilla som kan bli det allra största, det stora som kan sluta som ingenting. Det är en oändligt stor och mycket oregerlig samling och för att hålla den under kontroll är det en absolut nödvändighet att sy fast detta sammelsurium, på ärvda lakan, stygn för stygn. Det går långsamt, men jag tror att det går framåt.”

Hösten 2020 utkom Ida-Lovisa Rudolfssons debutbok Efter stormen på Mirando förlag, En broderad saga om tigerlängtan, ett magiskt rep och fantasins kraft att förändra.