MUMA - mural modern art - MEDSTUGAN

MUMA är ett konstprojekt som lyfter kvinnor på landsbygden och deras berättelser med hjälp av muralmåleri/streetart.

Gömda/glömda bilder och berättelser om kvinnor på Östra Orust
- Vi bär på ett kollektivt minne – en tyst kunskap om vårt arv och vårt förflutna – gömd och glömd av dem som tagit pennan/penseln/kameran att teckna ned och återberätta historien.

I detta projekt utforskas det sociala och personliga arvet på östra Orust. Med hjälp av muralmåleri på ladugårdar, guidningar och workshops synliggörs gömda och glömda berättelser och personer ur vår historia, människor och berättelser som ofta inte fått ta utrymme, den om kvinnor.

Vi startade sommaren 2017, tre lokala kvinnoporträtt målades stort på tre ladugårdsväggar i en slinga mellan Ålgård Kvarn & Såg, fastighet på Assmunderö (som brann ned nov 2017, finns nu som en vepa på ladugårdsvägg i KYRKEBYN) och Ladugården i Ekobyn Utsikten.
2018 fortsatte vi med en konstnär och en målning av pensionatets grundare på Magasinet på Slussen. 2019 var det Medstugan som fick sin forna ägare Kristina porträtterad.
2020 lämnar vi Torps socken och flyttar oss till Skala i Myckleby och där blev Augusta Augustsson porträtterad på ladan i fastigheten där hon bodde närmare 90 år.

Det är en lagom lång slinga för att kunna cykla runt och ta till sig konsten och denna bit av kvinnohistoria från Orust.